Potpisan ugovor o izgradnji termoelektrane "Stanari"

Bez autora
May 05 2010

Energetska kompanija „EFT Group“ potpisala je danas u Banjoj Luci ugovor s kineskom korporacijom „Dongfang electric corporation Ltd. International“ o izgradnji i puštanju u pogon termoelektrane Stanari kod Doboja. Kineska kompanija će izvesti kompletne radove po sistemu „ključ u ruke“, a rok za izgradnju je 45 mjeseci od stupanja na snagu ovog ugovora. Ukupna planirana investicija u rudarsko-energetski kompleks Stanari iznosi više od 500 miliona eura, a EFT će četvrtinu ove sume finansirati iz sopstvenih sredstava, dok će ostatak finansirati grupa kinesko-evropskih banaka. Ugovor između dvije kompanije potpisan je nakon višemjesečnih pregovora a u izgradnji će biti uključena i domaća radna snaga i oprema. Planirana snaga buduće termoelektrane smanjena je s ranije planiranih 410 na oko 300 megavata, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko dva megavat-sata električne energije. Funkcionirat će u skladu s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.

Potpisan ugovor o izgradnji termoelektrane Energetska kompanija „EFT Group“ potpisala je danas u Banjoj Luci ugovor s kineskom korporacijom „Dongfang electric corporation Ltd. International“ o izgradnji i puštanju u pogon termoelektrane Stanari kod Doboja.

Kineska kompanija će izvesti kompletne radove po sistemu „ključ u ruke“, a rok za izgradnju je 45 mjeseci od stupanja na snagu ovog ugovora.

- Ukupna planirana investicija u rudarsko-energetski kompleks Stanari iznosi više od 500 miliona eura, a EFT će četvrtinu ove sume finansirati iz sopstvenih sredstava, dok će ostatak finansirati grupa kinesko-evropskih banaka, rekao je Vuk Hamović, predsjednik EFT-a, koji ima koncesiju na Rudnik i termoelektranu Stanari.

Hamović je naglasio da je ugovor između dvije kompanije potpisan nakon višemjesečnih pregovora te da će u izgradnji biti uključena i domaća radna snaga i oprema.

Planirana snaga buduće termoelektrane smanjena je s ranije planiranih 410 na oko 300 megavata, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko dva megavat-sata električne energije.

Funkcionirat će u skladu s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.

„Dongfang electric“ je jedan od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu i jedna je od najvećih kompanija u Kini, rekao je predsjednik uprave te korporacije Wang Ji, nakon potpisivanja ugovora koji je obavljen u Vladi RS-a.

Poznata je, prije svega, po proizvodnji opreme za velike hidro, termo i nuklearne elektrane, vjetrogeneratora i realizaciji izgradnje projekata po sistemu "ključ u ruke" u svojstvu generalnog izvođača radova.

„Dongfang electric“ u svojim fabrikama zapošljava 23.000 radnika, a godišnji obim proizvodnje opreme je 30.000 megavata.

Ta kineska korporacija je do sada uspješno realizirala veliki broj projekata van Kine, a izgradnja termoelektrane Stanari je najveći posao te kompanije na evropskom tlu.

Potpisivanju ovog ugovora prisustvovao je i premijer RS-a Milorad Dodik, koji je ocijenio značajnim ovaj projekt i za koji vjeruje da je prvi od nekoliko važnih angažmana s tom kineskom kompanijom na ovim prostorima i u regionu.

Dao je podršku entitetske vlade za ovaj projekt, kao i za druga ulaganja u oblasti energetike, ističući da je cilj da zajedno s kineskom korporacijom i EFT i Elektroprivrednom RS-a" u budućnosti se razviju partnerski oblici saradnje i time pospješe investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik